Vores egen erfaring med moderne stofbleer

Som noget nyt har vi fået moderne stofbleer på shoppen! Og det er noget vi har ønsket længe, faktisk siden vi startede Mio-Bio, da de moderne stofbleer, på mange måder var det der startede hele vores rejse med Mio-Bio!

Før vi startede Mio-Bio, havde Stian og jeg en privat stordagpleje derhjemme, vi passede op til 10 børn i vores tilbygning på huset vi boede i, som vi havde indrettet som en hyggelig dagpleje.

Med bleskift på op til 10 børn flere gange om dagen, løb vi hurtigt tør for plads i ude skraldespanden, og vi bestilte derfor en ekstra ved kommunen. 

Men selv med en ekstra skraldespand, så var den fyldt til bristepunktet, og ud over det, så stod vi selv for indkøb af alle de bleer, da det var en service for forældrene, at de ikke skulle huske at have deres egne bleer med. Det var en dyr fornøjelse og frustrerende, at se alt det her engangs materiale blive smidt direkte ud i skraldespanden, flere gange om dagen. 

Vores dagpleje var inspireret af Rudolf Steiner pædagogikken, vi havde derfor ingen plastik, alt hvad vi omgik os med var lavet i naturmaterialer, og vi blev mere og mere opmærksomme på, at disse engangsbleer ikke bare var irreterrende for os, vores pengepung og vores skraldespand, men at de også svinede vores jord og vores verdens have til, med mikroplastik og for ikke at tale om, al den kemi børnene dagligt var i direkte kontakt med.

Som sendt fra himlen, startede en lille pige i vores dagpleje og hun brugte stofbleer, og hendes forældre ønskede at vi skulle bruge dem på hende i dagplejen istedet for vores engangsbleer. Vi fik en hurtig introduktion af forældrene og så var vi SOLGT! Dette var svaret på vores bekymringer.

Vi købte herefter 30 Moderne stofbleer, en masse stof indlæg, papirindlæg, 10 wetbags en til hvert barn, 2 store wetbags, en masse klude, og en pose sæbenødder.

(Derudover indkøbte jeg også stofbind til mig selv, og jeg har brugt stofbind lige siden)

Vores daglige rutine med stofbleer på 10 børn:

Morgen:

Stofbleer som hang til tørre blev taget ned fra tørresnoren og foldet og lagt på plads ved puslebordet, sammen med de børn som kom tidligt. (Det var faktisk en hyggelig, meningsfuld og praktisk aktivitet for børnene at være med til)

Når børnene mødte ind om morgenen, havde de deres lille wetbag med den brugte stofble fra dagen før i. Den kom vi direkte i vaskemasinen, når alle var kommet startede vi en vask.

Formiddag:

Børnene blev skiftet efter behov, engangsbleen hjemmefra blev smidt ud og de fik en ny stofble på.

Eftermiddagen:

Når børnene vågnede efter deres lur var det store-skifte tid, her tog vi det lille papir indlæg og smed ud, resten af bleen kom i en stor vaskepose og de fik en ny stofble på.

De blev selvfølgelig også skiftet løbende efter behov 🙂

De nyvaskede stofbleer hængte vi til tørre på tørresnoren, de børn der havde lyst, hjalp til.

Når børnene skulle hjem fik de deres nyvaskede wetbag med hjem, så forældrene kunne putte den brugt ble i den når de var hjemme. (En wetbag er lugt og vandtæt)

Sidst på dagen:

Alle de beskidte bleer bliver lagt i vaskemaskinen, og hængt til tørre til næste morgen.

Der blev selvfølgelig lidt mere vask og tørring, men vi syntes selv at vi fik det passet godt ind hverdagens rytme, så det ikke føltes som en ekstra belastning. 

Da vi havde indkøbt flere bleer end der var børn, kunne vi bruge af de rene bleer, mens de andre lå til vask eller hang til tørre.

Vi købte aldrig mere engangsbleer og vi sparede mange penge, på trods af at vi indkøbte så mange stofbleer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.